Šírte o nás dobré správy.

Pavol Rankov: Normálny Peter, veľmi tehotná mama a dobrý samaritán
Ivan Kalaš: Kamaráti pašinkovia

Alfréd Grosz: Povesti spod Tatier

Dokonalá príprava na letnú turistiku v Tatrách. Knižka povestí od Alféda Grosza, gymnaziálneho profesora v Kežmarku i Spišskej Novej Vsi. Okrem toho bol aj horolezec, na svojom konte má 119 prvovýstupov v Tatrách a jeho menom je pomenovaná nejedna lezecká cesta na rôzne tatranské štíty (túto informáciu mám od manžela – horolezca). Je po ňom pomenovaný aj žľab a pilier Slavkovského šíttu.
O knižke Povesti spod Tatier rozpráva 12-ročný Félix. Dostal ju v júni na narodeniny a odvtedy ju prečítal asi tak trikrát. V auguste sa totiž chystá aj on do Tatier. Teším sa, ako nás bude ohurovať všakovakými informáciami. Povesti sú rôzneho charakteru, niektoré sú poctivým miestopisom s krátkym popisom legendy viažucej sa k miestu, iné sú naozajstným príbehom, ktorý sa pokojne mohol aj stať.
Za zmienku stoja aj ilustrácie v tejto knihe. Ich autorom je Stano Lajda – maliar & ilustrátor. Jeho ilustrácie v knihe vidím mojim okom laika ako realistické, miestami hravé a kreslené obyčajnou mäkkou ceruzkou. Dobre sa na ne pozerá a v knižke je ich naozaj veľa. Pri každom príbehu je aj kreslená iniciála. Detail, ale nesmierne milý.
Sú síce prázdniny, no tieto povesti sú svojou dĺžkou a originalitou vhodné aj na recitačnú súťaž Šaliansky Maťko. Ale nechajme to na školský rok.
Poďme si radšej vypočuť Félixa a jeho pohľad na túto knižku.

Pár slov o knihe nahral: Félix Vanovčan

Félix má 12 rokov. Rád sa hýbe – chodí na pozemný hokej, turistikuje, pláva, jazdí a skáče na kolobežke. Ak mu ponúknete pizzu, nepovie nie. A zapije ju vodou s bazovým sirupom. Okrem toho je najstarší z troch bratov. Za svoju silnú stránku považuje to, že sa vie postarať o najmladšieho brata. Rád hrá aj počítačové hry, rád si opeká slaninku a v roku 2023 sa rozhodol, že si nechá narásť dlhé vlasy. A denne číta knihy.